Vijf gemeenten en tien tuincentra starten met de Heuvelrugtuinen campagne

Tijdens de Week van de Groene Tuin (Van 12 t/m 18 april) start een nieuw seizoen voor de Heuvelrugtuinen. Op en om het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug wordt iedereen opgeroepen mee te doen en hun tuin om te toveren tot een Heuvelrugtuin. Ook de tuincentra doen weer mee, daar kan iedereen wilde en inheemse Heuvelrugplanten kopen. Speciale aandacht is er in 2022 voor de wijkgerichte aanpak en het thema water in je tuin.

Gemeenten Zeist, Woudenberg, Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug en Rhenen doen mee met de Heuvelrugtuinen. Ook doen er tien tuincentra op en rond de Heuvelrug mee, is Tuinbranche Nederland weer aangehaakt en heeft Kwekerij Griffioen Wassenaar gezorgd voor een breed assortiment Heuvelrugplanten. Doel van het project is bewoners bewuster te maken van het feit dat ze in een Nationaal Park wonen en dat ze zelf kunnen bijdragen aan meer biodiversiteit, een goed klimaat en betere waterhuishouding met hun buurt of tuin. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug werkt hierin samen met Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. “Na het succes van de afgelopen twee jaren zetten we in op de wijkgerichte aanpak, waarbij bewoners en gemeenten samenwerken aan meer groen en beter waterbeheer in hun wijk. Het thema ‘water in je tuin’ krijgt een prominente plek het komende jaar”, aldus Alies van den Berg projectleider Heuvelrugtuinen.

Water in je tuin
Water is de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden als het gaat om de klimaatverandering. Droogte en enorme hoosbuien wisselen elkaar af. “Op de Utrechtse Heuvelrug is het heel belangrijk om droogte op de zandrug en overstroming in de lager gelegen gebieden te voorkomen. Inwoners kunnen hieraan bijdragen door in hun tuin tegels te vervangen voor groen. Is je tuin voor een te groot deel betegeld, dan kan het regenwater bij heftige buien namelijk niet weg en ontstaat er wateroverlast, aldus Gijs de Kruif van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De langere droge periodes zorgen ervoor dat de grond uitdroogt en de grondwaterspiegel daalt. Als je meer planten in je tuin hebt, houden hun wortels het water vast en dragen ze bij aan een gezondere bodem. Ook is water belangrijk voor het leven in je tuin. Dieren zijn ervan afhankelijk voor hun voortbestaan. Naast meer groen, kan je water ook een plek geven in je tuin door je regenpijp af te koppelen, water op te vangen in een regenton, hoogteverschillen aan te brengen en wellicht een wadi of vijver aan te leggen.

Ook een stukje Nationaal Park creëren?
Meedoen is heel eenvoudig.
Je hebt geen groene vingers of een zak met geld nodig. Kijk als eerste waar je stenen kunt vervangen door planten. Kies daarnaast voor inheemse beplanting en een goede mix van vaste planten, struiken en boompjes. Tuinier zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zodat de bodem gezond blijft. Zorg voor water in je tuin en biedt plekken aan dieren en insecten om te leven.

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, IVN Natuureducatie en Natuur en Milieufederatie Utrecht. Kijk op www.jouwheuvelrugtuin.nl. Het project wordt medemogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van gemeenten Zeist, Woudenberg, Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug, en Rhenen, het Netwerk Water en Klimaat, het Platform Water Vallei & Eem, waterschap Vallei & Veluwe en waterschap HDSR en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.