Gemeente De Bilt sluit aan bij project Heuvelrugtuinen

UTRECHT, 30 maart 2023 – Gemeente De Bilt is Heuvelrugtuin-gemeente geworden en sluit zich daarmee aan bij dit project van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN. Het project Heuvelrugtuinen heeft als doel om de biodiversiteit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te versterken. Een Heuvelrugtuin is beter bestand tegen plagen, droogte en wateroverlast. Ook draagt een Heuvelrugtuin bij aan schoon drink- en grondwater. Iedereen kan zo’n Heuvelrugtuin maken; het is niet nodig om groene vingers of een groot budget te hebben. 

Voor inwoners van gemeente De Bilt
Inwoners van gemeente De Bilt die graag met hun tuin aan de slag gaan, kunnen terecht op de plantjesmarkt op 15 april. Op deze markt kun je een tegel ruilen voor een inheemse Heuvelrugtuinplant*. Een Heuvelrugtuinplant past in de omgeving van het Nationaal Park en in een Heuvelrugtuin staan ten minste vijf inheemse planten. Het ruilen van een tegel is dus een goed begin van je eigen Heuvelrugtuin! Krischan Hagedoorn, wethouder duurzaamheid bij gemeente De Bilt onderstreept het belang hiervan: “Door het vervangen van een tuintegel door een Heuvelrugplant werken we samen aan een gemeente waarbij de planten aansluiten bij de dichtbij gelegen natuur. Zo werken we samen aan het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering.”  

Met het ruilen van een tegel help je ook nog eens mee aan het winnen van het NK Tegelwippen. Gemeentes gaan tijdens dit NK de strijd met elkaar aan om de meest gewipte tegels, met natuurlijk als doel om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor groen. Geef het aantal gewipte tegels hier door en help De Bilt om te winnen!   

Op de plantjesmarkt kun je naast tegels ruilen, ook eenjarige en vaste plantjes, groenten- en kruidenplantjes, honing en jam kopen én je kunt er zaadjes ruilen. Meer informatie over deze plantjesmarkt vind je hier.   

*LET OP: voor deze ruilactie geldt op = op.  

Doe je mee?
Ben jij al bezig met het vergroenen van je tuin? Bekijk dan de Heuvelrugtuin-checklist om te kijken hoe je nog verder kunt vergroenen en je Heuvelrugtuin compleet kunt maken. Vergeet ook vooral niet om je tuin aan te melden op www.jouwheuvelrugtuin.nl en inspireer anderen met jouw groene tuin. Heb je nog geen groene tuin, maar wil je wel met je tuin aan de slag? Op de website vind je allerlei informatie en inspiratie omtrent het creëren van een Heuvelrugtuin. Je kunt zelfs gratis de online cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ volgen.  

Wil je niks missen over de Heuvelrugtuinen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram! 

Over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, een aaneengesloten bos- en heidegebied van 20.000 hectare, waarvan ongeveer 10.000 hectare met de status Nationaal Park. Met de flanken meegerekend, bestaat het gebied zelfs uit 40.000 hectare. Om de unieke natuur, het landschap en het erfgoed van de Utrechtse Heuvelrug te behouden, te beschermen en verder te ontwikkelen is er een brede samenwerking opgezet tussen gemeenten, provincie Utrecht, eigenaren van natuurterreinen en andere organisaties en gebiedspartijen. Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is de aanjager en initiator van deze samenwerking.