Doe mee! Maak van jouw tuin een stukje Nationaal Park

Jij kunt onderdeel worden van het Nationaal Park. Door het aanleggen van een Heuvelrugtuin. Een Heuvelrugtuin is minstens 60% groen,  er wordt gifvrij getuinierd, het biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Is jouw groene hart inmiddels sneller gaan kloppen en wil jij ook aan de slag met jouw Heuvelrugtuin? Mooi! We hebben namelijk heel veel leuke tips voor je.

 

Meld je tuin aan!!

Jouw Heuvelrugtuin kan anderen inspireren om ook aan de slag te gaan en van hun eigen tuin een stukje Nationaal Park te maken.

Meld daarom nu jouw tuin aan!

Jij kunt onderdeel worden van het Nationaal Park. Door het aanleggen van een Heuvelrugtuin. Een Heuvelrugtuin is minstens 60% groen, er wordt gifvrij getuinierd, het biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Is jouw groene hart inmiddels sneller gaan kloppen en wil jij ook aan de slag met jouw Heuvelrugtuin? Bekijk het filmpje en ga snel aan de slag met de tips!

Waarom een Heuvelrugtuin?

Groen is goed voor je gezondheid en geeft plezier en ontspanning. Daarom willen we minder tegels en meer planten en bomen die thuishoren op de Heuvelrug. Zo simpel is het. We maken daarmee het Nationaal Park nog een stukje groter en groener.

Op de hoogte blijven

Blijf op de hoogte via social media en de nieuwsbrief

Wil je niets missen over de Heuvelrugtuinen? En op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en volg ons dan op Social Media. We zijn te vinden op Facebook en Instagram.

Checklist

Heb jij nog geen idee waar je moet beginnen bij het aanleggen van jouw Heuvelrugtuin? Met deze checklist helpen wij je op weg!

Plantenlijst

Wist jij dat in een Heuvelrugtuin minimaal 5 planten of bomen staan die afkomstig zijn van de Heuvelrug-plantenlijst? Ontdek het hier!

 

Bingo met je buren

Samen maken we tuinen, straten, wijken en uiteindelijk de hele Heuvelrug groener, natuurlijker en nog prettiger om te wonen. Kijk maar eens om je heen, heb jij bingo na een rondje bij jou door de wijk? Download de bingokaart.

 

Voedselkringloop in jouw tuin

In de natuur hangt alles met elkaar samen. Dat merk je op kleinere schaal ook in jouw tuin. Met deze hand-out kan je nagaan hoe jouw Heuvelrugtuin kan bijdragen aan de natuurlijke voedselkringloop. Download de hand-out voedselkringloop.

 

Zet jouw Heuvelrugtuin op de kaart

Jouw Heuvelrugtuin kan anderen inspireren om ook aan de slag te gaan en van hun eigen tuin een stukje Nationaal Park te maken. We hebben als doel om in 2021 meer dan 150 Heuvelrugtuinen op de kaart te hebben staan.

Zet jouw Heuvelrugtuin daarom ook op de kaart!

Partners & deelnemers

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van vijf Heuvelruggemeenten, Waterschap Vallei en Veluwe en diverse trouwe sponsoren.

Partners van de Heuvelrugtuinen

Voorbeeldtuinen

Voorbeeldtuinen

In de deelnemende gemeenten van het project Heuvelrugtuinen, worden voorbeeldtuinen aangelegd. Deze voorbeeldtuinen zijn toegankelijk voor publiek en stimuleren en inspireren bewoners om van hun eigen tuin een stukje Nationaal Park te maken.

Meer weten?

Jouw Heuvelrugtuin volgens Sonne Copijn: planten waar bijen dol op zijn!

Je woont in of aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? En je wilt van jouw tuin een stukje Nationaal Park maken? Dan is het belangrijk dat de dieren en insecten van het park een thuis krijgen in jouw tuin! En wie kan dat beter uitleggen dan Sonne Copijn van de Bee Foundation. Op kwekerij Bijenkans vertelt zij op welke manier Heuvelrugplanten bijdragen aan het leven van de wilde bij.

Cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’

Tover jouw tuin om tot een Heuvelrugtuin aan de hand van 5 online modules. Wil je graag leren wat natuurlijk en gebiedseigen tuinieren inhoudt en hoe ook jij daar mee kunt beginnen in eigen tuin? Dan is deze cursus daarvoor een mooie kans dichtbij huis en samen met mensen uit de buurt.

 

Lees verder.

Bewonersavonden

Wij organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten over Jouw Heuvelrugtuin voor inwoners van de deelnemende gemeenten Baarn, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Rhenen. Kom je dus uit de gemeente waar deze bijeenkomst wordt georganiseerd? Dan kun je meedoen!

Lees verder.

Veelgestelde vragen Heuvelrugtuinen