Inheemse planten in de tuin

Inheemse planten zijn onze wilde planten. Het zijn de soorten die, zonder menselijk ingrijpen, al eeuwenlang in Nederland groeien. Inheemse planten zijn bikkels die zich optimaal hebben aangepast aan de bodem en klimaat en hebben daardoor minder verzorging nodig. Mits ze op de juiste plek staan natuurlijk.

In de loop der tijd zijn zelfs onze planten en dieren op elkaar afgestemd geraakt. De hommel weet precies wanneer de lekkerste bloemen in bloei staan. Er zijn zelfs insecten die alleen maar op één specifieke bloem vliegen!

Dus ga je nieuwe planten in je Heuvelrugtuin zetten, kies dan vooral voor inheemse planten. Er zitten veel prachtige soorten tussen en de natuur zal je zeer dankbaar zijn.

Deelnemende Tuincentra

Vanaf 8 april 2022 doen diverse tuincentra in en op de Utrechtse Heuvelrug mee aan de campagne Heuvelrugtuinen. In hun winkels is vanaf die dag een speciaal assortiment vaste planten te koop: wild en inheems en passend bij Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Duurzaam gekweekt

Speciaal voor het project Heuvelrugtuinen heeft Kwekerij Griffioen Wassenaar in samenwerking met de wilde bloemenzaden leverancier Cruydt Hoeck, een assortiment wilde en inheemse vaste planten ontwikkeld. Dit assortiment is zorgvuldig samengesteld en gekweekt in eigen kwekerij en voldoet aan verschillende criteria voor duurzaamheid waaronder Planetproof certificering. Bovendien worden ze geleverd in potten en trays van 100% gerecycled plastic. De perfecte aanvulling dus voor jouw Heuvelrugtuin.

Het assortiment

In totaal heb je de keuze uit bijna veertig verschillende soorten planten. Wat dacht je van de zeldzame Wilde Akelei? Een prachtige kleurrijke plant met grote blauwe bloemen. Of de prachtige steenanjer of wilde cichorei. Wil jij graag meer hommels, bijen en andere insecten in jouw tuin? Dan doe je er goed aan om wat Vingerhoedskruid te planten. Deze en nog veel meer kleurrijke wilde en inheemse planten zijn vanaf vandaag te koop bij de volgende Tuincentra:

Gifvrije kwekerijen

Bij het kweken van tuinplanten, zaden én bloembollen worden vaak (te) veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat is schadelijk voor insecten, vogels, bodemleven en kleine zoogdieren. Veel kwekers en tuincentra proberen het gebruik van gevaarlijke, giftige stoffen al te minderen. Om het je makkelijk te maken, vind je hier een aantal kwekerijen dat biologisch gecertificeerde en/of gifvrij gekweekte Heuvelrugtuinplanten in het assortiment heeft: