Wat is een Heuvelrugtuin?

Jouw heuvelrugtuin is groen. Hoe groen? Minstens 60% groen! Zo draag je bij aan de versterking van de biodiversiteit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Veel groen is goed voor je gezondheid en geeft plezier en ontspanning. Ook levert het een positieve bijdrage aan het klimaat en voldoende schoon drink- en grondwater. Misschien heb je al zo’n tuin. En anders kun je snel aan de slag met jouw eigen stukje Heuvelrug in jouw tuin. Iedereen kan namelijk een Heuvelrugtuin maken. Of je groene vingers hebt of juist niet. Veel of weinig ervaring met tuinieren. Een groot en klein budget. Jij kunt meedoen. En daarmee maken we de Heuvelrug nog een stukje groener. Een Heuvelrugtuin bestaat voor ruim 60% uit planten. En de planten in jouw tuin vind je ook écht terug in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Snel aan de slag dus.

Cursus Jouw Heuvelrugtuin

Wil je graag leren wat natuurlijk en gebiedseigen tuinieren inhoudt en hoe ook jij daar mee kunt beginnen in eigen tuin? Volg dan lekker vanuit huis en geheel op eigen tempo de gratis online cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’.

Volg de cursus

Checklist

Een groenere tuin creëren kan heel makkelijk met bijvoorbeeld inheemse planten, de waterpijp afkoppelen of meer schuilplekken maken voor insecten. Zo help je de natuur te stimuleren, zeker de bijen hebben tegenwoordig onze hulp nodig. Gebruik de checklistnom te zien wat jij al in je tuin hebt en wat je nog kan verbeteren.

Lees hier meer over de checklist

Inheemse planten

Wist je dat in elke Heuvelrugtuin minimaal vijf planten en/of bomen staan die afkomstig zijn van de Heuvelrug? Eén van de stappen om te komen tot een Heuvelrugtuin, is door zoveel mogelijk tegels eruit te gooien en te vervangen door groen. En dan het liefst Heuvelruggroen. Inheemse planten zijn goed voor de biodiversiteit en zijn beter beschermd tegen plagen. Wil je jouw tuin ook aanvullen met inheemse planten, kijk dan op de plantenlijst voor alle inheemse planten of ga naar een van de deelnemende Tuincentra.

Bekijk de plantenlijst

Waterhuishouden

Alle levende dingen hebben water nodig. Gaat al jouw regenwater de grond in met een waterpijp, koppel hem dan af. Hier profiteert je tuin en je portemonnee van! Je kan bijvoorbeeld al het water in een regenton laten lopen en daarmee de planten water mee geven.

Lees hier meer over waterhuishouden in jouw tuin!

Gifvrij tuinieren

In een heuvelrugtuin wordt gifvrij getuinierd. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstmest gaat ten koste van een gezonde bodem; de basis van elke tuin. Zorg in plaats van kunstmest voor organisch materiaal in de bodem. Organische mest kun je kopen of zelf maken door een composthoop aan te leggen.

Dieren & Insecten

Dieren en insecten zijn ontzettend belangrijk voor je tuin. Zo bestuiven bijen de bloemen en andere insecten afgestorven dieren en planten. Zij maken een groot deel uit van de voedselkringloop. Zorg er dan ook voor dat ze voldoende schuilplekken hebben of eten voor ze. Het creëren van verschillende leefgebieden (nat- droog, schaduw-zon, hoog-laag) maakt jouw tuin aantrekkelijk. Denk hierbij aan bloemen met nectar, of aan bes-dragende planten. Ook helpt het plaatsen van vogelhuisjes, vleermuis- of vlinderkasten of bijen- en insectenhotels in je tuin. Zo voelen dieren zich thuis in jouw tuin.