Gemeente Soest sluit aan bij groene tuinproject Heuvelrugtuinen

Gemeente Soest sluit zich aan bij het groene tuinproject ‘Heuvelrugtuinen’. Het project Heuvelrugtuinen heeft als doel om de biodiversiteit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te versterken. Een Heuvelrugtuin is beter bestand tegen plagen, droogte en wateroverlast. Ook draagt een Heuvelrugtuin bij aan schoon drink- en grondwater. Iedereen kan zo’n Heuvelrugtuin maken; het is niet nodig om groene vingers of een groot budget te hebben. Vanuit het project worden vanaf nu ook activiteiten voor en met inwoners van gemeente Soest georganiseerd.

Het project Heuvelrugtuinen is in 2020 gestart door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, IVN Natuureducatie en Natuur en Milieufederatie Utrecht. Een Heuvelrugtuin is een stukje Nationaal Park in je eigen tuin. Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens 60% uit groen en wordt er gifvrij getuinierd. In een Heuvelrugtuin staan inheemse planten die schuil- en voedselplaatsen bieden aan bijen, vlinders en vogels. Ook wordt er regenwater opgevangen, waardoor de tuin beter bestand is tegen periodes van droogte en wateroverlast.

Het project Heuvelrugtuinen was de afgelopen jaren al actief in 7 gemeentes op en rond de Utrechtse Heuvelrug (Baarn, Zeist, Veenendaal, Rhenen, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt) en gemeente Soest heeft zich nu aangesloten als 8e Heuvelrugtuin-gemeente.

Samen maken we 1 grote Heuvelrugtuin en voegen we stukjes toe aan de Utrechtse Heuvelrug die op deze manier steeds groter, robuuster en toekomstbestendiger wordt. Hoe mooi is dat?!” Aldus Wethouder Aukje Treep

De lancering van Heuvelrugtuinen in gemeente Soest is goed nieuws voor Soestenaren. Het betekent namelijk dat zij nu ook toegang hebben tot leuke Heuvelrugtuin-activiteiten, zoals tuinierworkshops. De komende tijd gaan we met lokale vrijwilligersgroepen aan de slag met het organiseren van activiteiten in Soest!

3 juni groene daken en Heuvelrugtuinen in gemeente Soest
Op maandag 3 juni om 19:15 vindt een avond vol inspiratie en actie plaats bij de Schaapskooi Stoethoeve in Soest. Deze avond wordt georganiseerd door Soester Energie, Energie Actief Soest, IVN Eemland en Vrienden van Soester Eng en staat in het teken van groene daken en Heuvelrugtuinen. Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.soesterenergie.nl/groen De eerste 50 aanmeldingen krijgen een gratis Heuvelrugtuin plantje, dus wees er snel bij!

Help jij graag mee om van meer tuinen in Soest een Heuvelrugtuin te maken?

Doe je mee?
Heb je nog geen groene tuin, maar wil je wel met je tuin aan de slag? Op de website vind je allerlei informatie en inspiratie omtrent het creëren van een Heuvelrugtuin. Je kunt zelfs gratis de online cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ volgen. Ben jij al bezig met het vergroenen van je tuin? Bekijk dan de Heuvelrugtuin-checklist om te kijken hoe je nog verder kunt vergroenen en je Heuvelrugtuin compleet kunt maken. Vergeet ook vooral niet om je tuin aan te melden op www.jouwheuvelrugtuin.nl en inspireer anderen met jouw groene tuin.

Wil je niks missen over de Heuvelrugtuinen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram!

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie.