Laurens en Wietse van de Eben-Haëzerschool uit Apeldoorn winnen ‘Tiny Tales’ verhalenwedstrijd

Knappe perspectiefwisseling die nog klopt ook waardoor je met mens en dier meeleeft.

Dit jaar stond de 22ste editie van de Dag van het Nationaal Park in het teken van ‘The Next Generation’. Met een ‘Tiny Tales’ verhalenwedstrijd brachten we leerlingen van groep zes en zeven in contact met de natuur; zij schreven een avontuurlijk verhaal dat zich afspeelt in de nationale parken!

Met behulp van een lespakket boordevol handige weetjes over de nationale parken in Nederland, gingen de kinderen op fantasiereis. Ze kozen een iconisch dier die allerlei heldhaftige avonturen beleefde – hun avontuurdier. Het dier was gestrand op het schoolplein en wilde dolgraag de weg terugvinden naar het nationaal park. Om het verhaal écht tot leven te brengen, maakten de leerlingen een bijbehorende illustratie.

In totaal deden meer dan 2500 kinderen mee, kriskras door Nederland. Zij schreven avonturen over de iconische dieren en natuur in onze nationale parken. Zodoende leerden zij meer over het nationaal park bij hen in de buurt. Geweldig om te lezen hoe de leerlingen hun eigen draai geven aan het leven in de natuur. Avonturen waren het zeker!

Uit alle inzendingen heeft de jury (kinderboekenschrijfster Elle van Lieshout en illustrator Erik van Os) één winnaar gekozen. Hierbij is gekeken naar een aantal criteria, zoals: draait het verhaal om het avontuurdier? Speelt het verhaal zich op enig moment af in een nationaal park? Extra mooi is natuurlijk als we terugzien dat de leerlingen zich hebben verdiept in hun avontuurdier en gebruik hebben gemaakt van de ‘zeven magische ingrediënten van een Tiny Tale’.

En de winnaars zijn…

Laurens en Wietse uit groep 7 van de Eben-Haëzerschool uit Apeldoorn.

Gefeliciteerd! ‘Een knappe perspectiefwisseling die nog klopt ook waardoor je met mens en dier meeleeft’, aldus de jury. Als winnaars gaan Laurens, die het verhaal schreef, en Wietse, die de illustratie erbij maakte, samen met de klas op Natuuravontuur naar de Natuurschool. Hun ‘Tiny Tale’ nam ons mee in het verhaal van een verdwaalde Schotse Hooglander op weg naar de Hoge Veluwe, die onderweg bizarre dingen meemaakt. Lees het volledige verhaal:

 

 

 

 

Download hier de

Tiny Tale – Het avontuur van de Schotse hooglander (pdf)

 

Dag van het Nationaal Park 2021 – The Next Generation

Elk jaar vieren we op 24 mei de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar, de 22ste editie, stond in het teken van ‘The Next Generation’. Om die reden organiseerde IVN Natuureducatie in opdracht van het Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP) de ‘Tiny Tales’ verhalenwedstrijd voor leerlingen van groep 6 en 7. SNP vindt het belangrijk om kinderen bij de nationale parken te betrekken. Zo zou ieder kind voor zijn 12e levensjaar de kans moeten krijgen om tenminste één Nationaal Park te bezoeken.

De Dag van het Nationaal Park is een initiatief van de organisatie Europarc. In Nederland wordt de Dag van het Nationaal Park geïnitieerd door Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP), het Nationale Parken Bureau (NPB) en IVN Natuureducatie in samenwerking met de Nationale Parken en de daarbij betrokken organisaties. In de Stichting SNP zijn de samenwerkende Nationale Park organisaties verenigd. De Stichting SNP biedt een platform waar de verschillende partijen elkaar kunnen ontmoeten en expertise, ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen. Het is de opdracht van het NPB om partijen te inspireren, verbinden en begeleiden bij het verwezenlijken van Nationale Parken van (inter)nationale allure. IVN heeft sinds 1989 de opdracht om de communicatie en de educatie in de Nationale Parken te coördineren en samen met de partners in en om de gebieden vorm te geven en uit te voeren.