Water in jouw tuin

Een natuurrijke tuin kan niet zonder water, want water is leven! Dieren zijn ervan afhankelijk voor hun voortbestaan. Door het veranderende klimaat wordt het weer minder stabiel. Droogte en enorme hoosbuien wisselen elkaar af. Als je teveel tegels in de tuin hebt, kan bij heftige buien het regenwater niet weg en kan je last krijgen van wateroverlast. Er moet dan teveel water door het riool en overstromingen zijn het gevolg. Daarbij zijn er langere droge periodes, waardoor de grond uitdroogt en de grondwaterspiegel daalt. Het is dus van belang dat het water de bodem in stroomt. Op de Utrechtse Heuvelrug is het heel belangrijk om droogte op de zandrug en overstroming in de lager gelegen gebieden te voorkomen.

Bekijk en download onze factsheets over de Waterkringloop op de Utrechtse Heuvelrug en over de Waterhuishouding in jouw tuin.

Wat jij in jouw tuin kunt doen

  • Creëer hoogteverschillen
    Leid het water naar lager gelegen plekken waar het tijdelijk kan worden opgevangen en kan wegzakken.
  • Koppel de regenpijp af
    Met deze maatregel zorg je dat het water niet in zijn geheel door het riool hoeft, maar juist in de bodem kan worden opgenomen.
  • Plaats een regenton in jouw tuin
    Heb je nog geen regenton in jouw tuin staan. Schaf die dan aan en gebruik het water om de planten water te geven. Is de regenton vol? Laat het overtollige regenwater via een overloop (naar een lager gelegen plek) de tuin in lopen. De overloop gaat open zodra de ton vol is.
  • Gebruik jouw vijver
    Indien je genoeg ruimte hebt, leid je het regenwater van het huis/schuur naar de vijver.
  • Wadi
    In een grotere tuin kun je een wadi aanleggen, een lager gelegen stuk grond dat vol kan met water stroomt als er een overschot is in jouw tuin

Instructievideo: Hoe koppel ik mijn regenpijp af?

Help de natuur door je regenpijp af te koppelen!
Als het regent, komt dit water via de regenpijp terecht in het riool. Zonde! Want door het te verspreiden in je tuin, maak je de bodem de bodem en de planten veel beter bestand tegen lange periodes van droogte. De afgekoppelde regenpijp kan je aansluiten op bijvoorbeeld een regenton of direct in je tuin laten vloeien. Bij bouwmarkten zijn verschillende koppelstukjes te vinden om je regenpijp af te koppelen. Het afkoppelen van een regenpijp is heel simpel en kost zo`n 5 tot maximaal 20 minuten per regenpijp. Toch blijkt het in de praktijk vaak vragen met zich mee te brengen. Bekijk daarom dit instructiefilmpje en ga zelf aan de slag.

Water in de Utrechtse Heuvelrug

Onder de naam ‘Blauwe Agenda voor de Heuvelrug’ zijn afspraken gemaakt om problemen door watertekort én wateroverlast in en rondom Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug aan te pakken. Door de klimaatverandering krijgen we te maken met steeds extremer weer. Langere periodes van hitte en droogte gevolgd door heftige regenbuien, zorgen voor problemen in onze woonomgeving, in de natuur, bij de landbouw en voor de drinkwatervoorraad. Diverse partners in het gebied werken samen het watersysteem te verbeteren. Het realiseren van een robuuster watersysteem op en rond de Heuvelrug is onderdeel van de ambities uit de Samenwerkingsagenda van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Filmpje over de Blauwe Agenda van de Heuvelrug

Piet Verdonschot, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en Wageningen Universiteit, legt in dit filmpje uit hoe het watersysteem in elkaar zit op de Utrechtse Heuvelrug.