De toekomst van groen is groei

Terugblik op de week van het Parkinclusief Ontwikkelen

De eerste week van december stond in het teken van Parkinclusief Ontwikkelen met als belangrijkste centrale vraag: hoe kunnen we de natuur in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug mee laten groeien met de groei van onze welvaart? Om deze vraag te beantwoorden zijn er verschillende werktafelbijeenkomsten georganiseerd. Hierbij hebben we zoveel mogelijk kennis, wijsheden en doe-kracht gebundeld om het gedachtengoed te verspreiden en nieuwe initiatieven te bedenken of een stap verder te helpen. We kunnen terugkijken op een mooie week met een prachtige resultaten.

Dag 1: Financiële werktafel

Met een groep buigen we ons over “financiële constructies” en denken na over de: hoe kunnen we een groene kluis creëren, waar geld in terecht komt van particuliere en publieke organisaties die direct of indirect geld verdienen aan, of geld over hebben voor een mooie groene omgeving? Provincie Utrecht en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug schakelen FINC in om de juridische, fiscale en financiële ingrediënten voor een groene kluis uit te werken.

 

Dag 2: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug op bezoek bij de KNVB

Nationaal Park gaat in 2020 mogelijke samenwerking op de thema’s ‘groen’, ‘fit’ en ‘samen’ verder onderzoeken en waar mogelijk concretiseren.

In het nieuws

Op 3 december was Janine Caalders, voorzitter van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, te gast in de uitzending van het programma UVandaag van RTV Utrecht om toelichting te geven op het Parkinclusief Ontwikkelen. (van 00:34 tot 6:30) Kijk het hier terug!


Dag 3: Rotsoord groen

Samen met bewoners, ondernemers en stadsmakers gingen we op dag 3 van het Parkinclusief Ontwikkelen tijdens de open avond (bij De Helling) in gesprek over hoe we groen uit de stad en het park kunnen verbinden. Utrecht Rotsoord gaat aan de slag met verdere vergroening waaronder mogelijke vergroening van De Helling, groene eilandjes voor Taplokaal Gist, Heuvelrugtuintjes en groene plantenruil. Daarnaast wordt een 2e zusterlocatie gezocht. Tot slot werd er een pop up-boomparkeerplaats geplant, de aanzet tot meer vergroening op Rotsoord. Je leest hier meer over op denuk.nl of luister het interview met directeur Ron van der Meer van De Helling.

 

Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra was uitgenodigd als spreker op OPEN, maar kon niet komen en nam daarom een persoonlijke videoboodschap op. Hierin geeft hij tips hoe je als bewoners maar ook als gemeente een gebied groener en toekomstbestendiger kan maken.

 

Dag 4: Parkfestival

In 2020 gaan we nog meer mensen besmetten met de kracht van groen en Parkinclusief Ontwikkelen en mensen die het al kennen nog meer enthousiasmeren. Dit doen we via een evenementen-estafette en slotfeest.

 

Dag 5: Landbouw werktafel
Via zoveel mogelijk kanalen proberen we begin 2020 draagvlak en trekkers te vinden om in 2 compacte gebieden langs de heuvelrug een pilot Parkinclusief Ontwikkelen te starten. Het gaat om plekken waar kansen liggen voor transitie van het gebied en waar landbouw, natuur, woningbouw, recreatie en energieopgaven samenkomen.