15 november 2017

Archeologen op zoek naar grafheuvels in het Amerongse Bos


Op maandag 27 november gaat een team van archeologen en archeologiestudenten het Amerongse Bos in om een aantal grafheuvels te onderzoeken. Zijn deze heuvels door mensen gemaakt? En hoe oud zijn ze precies? Wij nodigen u van harte uit om te komen kijken bij de start van dit bijzondere onderzoek. Archeologen vertellen u alles over de prehistorische grafheuvels in de omgeving, en u kunt ‘live’ de eerste boor in de grond zien gaan!

 

De bossen bij Amerongen zijn niet alleen schitterend om te zien, ze herbergen ook sporen uit een ver verleden. Tussen de bomen vallen ronde heuvels op waarvan een prehistorische oorsprong wordt vermoed. Archeologen menen dat deze heuvels al meer dan 3000 jaar oud zijn. En dat ze zijn gebouwd door de eerste boeren van de Utrechtse Heuvelrug om de graven van belangrijke personen uit hun gemeenschap te markeren. Veel is nog onbekend over deze heuvels. Daarom gaat dit een deskundige team een aantal van deze heuvels te onderzoeken. Met een handboor worden grondmonsters uit de heuvels gehaald. Zo hopen zij antwoorden te vinden op hun vragen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau Archol in samenwerking met de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden, de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de provincie Utrecht, Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer.

 

U bent van harte welkom:
Maandag 27 november om 10:00 uur; Locatie: Boslaan – Zuilensteinse bos – Amerongen. Er zijn twee verzamelplaatsen: ter hoogte van kruising Boslaan – Jan van Zutphenweg in Amerongen en ter hoogte van Dierenasiel De Hazenberg, Bergweg 12 Amerongen. Vanaf de verzamelplaatsen wordt u om 10:00 uur begeleid naar de grafheuvels.

 

Let op, er is weinig parkeergelegenheid dus het is raadzaam om fietsend of lopend te komen. Ook laarzen of ander geschikt schoeisel is verstandig, en misschien een warme sjaal want we zullen ongeveer een uur in het bos verblijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Corien Koreman, Staatsbosbeheer

Foto: Staatsbosbeheer