07 november 2016

MTB project wint aanmoedigingsprijs Natuurprijs 2016

 

Op donderdag 3 november 2016 werd voor de 10e keer de Nationaal Groenfonds Natuurprijs uitgereikt. Met de Natuurprijs wil het fonds unieke, praktische en vooral haalbare ideeën stimuleren die bijdragen aan een betere natuur. Duurzaamheid, kwaliteit en de voorbeeldfunctie van de initiatieven zijn daarbij belangrijk.

 

Het MTB project Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug deed mee aan deze spannende strijd en sleepte de aanmoedigingsprijs (tweede prijs) in de wacht! Namens het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, de terreineigenaren en de Mountainbikers op de Heuvelrug hebben Julia van Beukering (NPUH), Rein Zwaan (SBB) en Mark Torsius (NTFU) de cheque van €2500 in ontvangst genomen.

 

De uitleg van de jury is als volgt:

 

'De jury vindt dit een heel praktisch project dat professioneel wordt aangepakt, ook financieel. Hiermee worden schijnbaar tegengestelde belangen bij elkaar gebracht. De sporters leveren niet alleen financieel maar ook praktisch een bijdrage aan het onderhoud van de mountainbikeroutes. Schade en overlast worden erkend en actief aangepakt en opgelost. Het zorgt voor bewustwording en wederzijds begrip bij zowel mountainbikers als andere gebruikers van de natuur. Het initiatief heeft een grote achterban. Het rendement voor natuur kan wel nog uitgebreid worden. De film is informatief en geeft een heldere boodschap.

 

Het project is een voorbeeld voor andere mountainbikeroutes en andere groepen die sporten in of op andere wijze gebruik maken van natuurgebieden. De jury kent de Aanmoedigingsprijs daarom toe aan het MTB Project en hoopt dat de opgedane kennis en het prijzengeld gebruikt zullen worden om deze format ook op andere plaatsen uit te rollen.'

 

boswachter Rein Zwaan (links), de lokale boswachter én mountainbiker, geflankeerd door Mark Torsius die de MTB belangenbehartiger van de NTFU doet en betrokken is bij IMBA Europe.

Rein Zwaan (Staatsbosbeheer) en Marc Torsius (NTFU)