12 september 2018

Nieuwe fotopanelen op steenoven Bosscherwaarden

Utrechts Landschap heeft achttien nieuwe fotopanelen geplaatst op de steenoven van Steenfabriek Bosscherwaarden bij Wijk bij Duurstede. De historische foto’s illustreren het verhaal dat de gidsen vertellen tijdens hun rondleidingen over het terrein van de oude steenfabriek. Het plaatsen van de fotopanelen was mogelijk dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

 

Begin vorige eeuw stonden tussen Rhenen en Vianen zo’n vijftien steenfabrieken langs de Nederrijn en Lek. Steenfabriek Bosscherwaarden is in 1923 gebouwd en bakte stenen tot 1991. De fabriek is tegenwoordig een beschermd rijksmonument. In 2008-2009 heeft Utrechts Landschap de ringoven met de 40 meter hoge schoorsteen en de fabriekshal gerestaureerd.

 

Rondleidingen

Sinds de restauratie geven vrijwilligers regelmatig rondleidingen over het terrein. Ze vertellen hoe de productie van bakstenen in zijn werk ging, over het zware werk van de arbeiders en over de hitte in de ringoven. Hierbij maken ze gebruik van de fotopanelen, oude privéfilmpjes van voormalige personeelsleden en van materiaal dat ze door de jaren heen hebben verzameld, zoals een stenenwagen en rekkenwagen met de bijbehorende rails en draaischijf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron en fotocredit: Utrechts Landschap