04 september 2017

Ruimte voor natuurlijke variatie in de Kaapse Bossen


In de Kaapse Bossen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug bij Doorn worden in augustus diverse bomen, na het vogelbroedseizoen, gekapt door Natuurmonumenten. Hierdoor krijgen de omliggende bomen meer licht en ruimte en ontstaat er een meer natuurlijk en gevarieerd bosgebied.

 

Een meer natuurlijk bos

Natuurmonumenten werkt al vijfentwintig jaar aan meer natuurlijke variatie in de Kaapse Bossen. Dit bosgebied is ooit aangeplant. Daarbij zijn veel bomen van dezelfde soort en dezelfde leeftijd gebruikt. Een natuurlijk bos kent open plekken en bomen van verschillende soorten en leeftijden door elkaar heen. En is daarmee aantrekkelijk voor meer soorten planten en dieren.

 

Ruimte voor licht

We willen dus van een aangeplant bos naar een natuurlijker bos. Dit doen we door het maken van open plekken tussen de bomen. Hierdoor dringt het zonlicht beter door tot op de bodem van het bos. Dit licht is cruciaal voor de leefbaarheid van bepaalde planten en insecten, maar ook voor hagedissen en hazelwormen. In ongeveer vijf jaar tijd groeien de open plekken weer dicht met jonge bomen en struiken. Dit biedt beschutting aan reeën en andere zoogdieren.

In overleg met Stichting SparrenRijk

Stichting SparrenRijk zet zich in voor behoud van sparren op de Utrechtse Heuvelrug. De spar is beeldbepalend voor dit uitgestrekte natuurgebied. Natuurmonumenten werkt samen met de stichting en betrekt hen jaarlijks in de uitvoeringsplannen van de Kaapse Bossen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Natuurmonumenten