08 november 2017

Tentoonstelling over gebruiksvoorwerpen in Tabaksschuur


In Tabaksschuur Amerongen is een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen. Het thema is ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’, overeenkomstig met het thema van Open Monumentendag 2017.

 

Wijlen de heer F.H.M. Grapperhaus uit Amerongen heeft aan Utrechts Landschap een collectie gereedschappen van oude ambachten geschonken. Uit deze collectie wordt regelmatig in Informatiecentrum Tabaksschuur Amerongen een tentoonstelling samengesteld.

 

In de tentoonstelling staat de vraag centraal van welke voorwerpen boeren, burgers en buitenlui gezamenlijk gebruik maakten. Dat kunnen voorwerpen zijn op het gebied van voedselvoorziening, sanitaire voorzieningen en huishoudelijk of persoonlijk comfort. Door middel van oude gereedschappen, foto’s van vroegere tijden en met foto’s over de ontwikkeling van bepaalde gebruiksvoorwerpen in de loop van de tijd is aan dit onderwerp vorm gegeven.

 

Te zien zijn specifieke voorwerpen die vroeger door bakkers, slagers, fruittelers en vissers werden gebruikt. Daarnaast worden meer huishoudelijke voorwerpen getoond, zoals een houten snijbonenmolen, een appelschiller, maar ook wasteilen en beddenpannen. De tentoonstelling is tot augustus 2018 te bezichtigen.

 

Informatiecentrum Tabaksschuur Amerongen is open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis.


Adres: Veenseweg 8, Amerongen (parkeren bij sportcomplex De Burgwal).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Utrechts Landschap