06 juni 2016

Lancering knooppuntenkaart paardenpaden Heuvelrug Midden en Noord

Janine Caalders, voorzitter van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft eind mei de eerste knooppuntenkaart paardenpaden in ontvangst genomen op ruitersportcentrum de Treekhoeve in Leusden. Met de presentatie van deze kaart is een voorbereidingsperiode van ruim twee-en-half jaar afgesloten.

 

Op de kaart staan alle paardenpaden, ruiterpaden en menpaden op de Heuvelrug in het gebied ten Noorden van A12. Ook zijn de paardvriendelijke openbare wegen die de gebieden onderling verbinden op de kaart aangegeven. Op kruisingen en splitsingen van de paden zijn de afgelopen twee-en- een half jaar knooppuntenpaaltjes geplaatst waarvan de nummers op de kaart terug te vinden zijn.

 

Knooppuntenkaart in het veld een belangrijk hulpmiddel

Samen met de kaart die in 2012 is uitgebracht, van het zuidelijk deel, is de gehele Heuvelrug van Grebbeberg tot het Gooimeer in beeld gebracht. De kaarten bieden ruiters en menners de mogelijkheid routes vooraf te plannen en is in het veld een belangrijk hulpmiddel voor oriëntatie en aanpassingen van de route bij eventuele blokkades.

Voor eigenaren en beheerders betekent het een beter gebruik van hun gebieden door de paardenliefhebber. Ook kunnen hulpdiensten nu met behulp van kaart goed geïnformeerd worden.

 

De kaart is vanaf 27 mei verkrijgbaar bij:

- Fugers Ruitersport te Soest

- Andy’s Dierensuper te Loosdrecht

- Van Wolfswinkel Diervoeders & Zo te Doorn

- De Greef Diervoeders te Woudenberg

- Firma van der Neut te Groenekan

- In de webwinkel van Stichting Hippisch Toerisme Nederland

- Binnenkort bij VVV-informatiepunten op de Heuvelrug

 

Over KNHS

De afkorting KNHS staat voor Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Deze paardensportbond is er voor iedere paardensporter. Wij bevorderen dat zoveel mogelijk mensen, van jong tot oud, op een plezierige en verantwoorde wijze de paardensport kunnen beoefenen, passend bij hun ambitie. Het welzijn van het paard en de paardensporter staat in alles wat we doen centraal. Van de ruim 500.000 paardenbezitters die actief zijn met hun paard, zijn er 226.000 aangesloten. Maar de KNHS is er voor iedere paardensporter: voor de liefhebber die regelmatig bij de manege rijdt, voor de ruiter/menner die wil genieten van het landschap, voor degene die met veel ambitie wedstrijden rijdt en voor de topsporter die zich voorbereidt op de Olympische spelen.

Omdat het buiten rijden aansluit bij de natuur van het paard en dus van wezenlijk belang is voor het welzijn van het paard, wordt veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de mogelijkheden tot buiten rijden. Daartoe zijn 24 vrijwilligers voor de KNHS aan de slag als regioconsulent recreatiesport. In goed overleg met eigenaren, beheersorganisaties en overheden werken zij aan instandhouding en verbetering van het netwerk paardenpaden.