Home   ›   Nieuws   ›   Archief   ›   Leusden Wandelgemeente van het Jaar 2017
19 mei 2017

Leusden Wandelgemeente van het Jaar 2017

De gemeente Leusden is gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2017. De Utrechtse gemeente is het meest vriendelijk voor wandelaars en scoort hoog op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontroles, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen bij wandelpaden.

 

Wethouder Jan Overweg ontving als prijs een bronzen beeld. De verkiezing is georganiseerd door ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland. De twee andere genomineerde gemeenten waren Alkmaar en Apeldoorn.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wethouder Jan Overweg van Leusden

 

Leusden is uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar 2017 vanwege een groot aanbod aan wandelroutes. Leusdense routes maken goed gebruik van de ligging op de overgang van de beboste Heuvelrug naar het cultuurlandschap van de Gelderse Vallei. De gemeente heeft 275 kilometer aan wandelpaden die jaarlijks worden gecontroleerd.

 

De gemeente organiseert een Boerenwinterwandeling, Happen en Stappen en een lichtjeswandeling in december. Leusden springt er ook uit vanwege Klompenpaden, Kinderwandelingen, een beeldenroute en een Filosofenpad. Leusden heeft een aantal routes voor minder validen bedacht en samen met een sociaal centrum heeft de gemeente zelfs ‘duwmaatjes’.

 

De gemeente Leusden verdient de titel ook vanwege de Valleiroute met onverharde paden door een eeuwenoud cultuurlandschap waar bosjes, bomenrijen, weiden, heidevelden en akkers elkaar afwisselen. De gemeente biedt fraaie wandelingen door de bossen en heide van Landgoed Den Treek-Henschoten in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en bijzonder is het groene lint van de Liniedijk dat overgaat in het oude besloten cultuurlandschap van akkers, boerderijen en bossen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overal in Nederland zetten gemeenten wandelpaden, ommetjes, wandelnetwerken, themaroutes en kuiertochten uit. ‘Te voet’, de wandelkrant van Nederland beoordeelt deze gemeenten in de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar. De verkiezing keert jaarlijks terug en is te volgen op www.wandelkrant.nl

 

Bron: www.wandelkrant.nl